Kurkistuksia kissaluennolle

Lokakuun alussa Könkkölän saunatilassa järjestettiin ensimmäinen eläinaiheinen luentopäivä, jossa pääaiheina oli kissan sielunelämä. Päivästä tulikin varsinainen kissanystävien kokoontumisajo — paikalla oli kaiken kaikkiaan 23 osallistujaa. Luennoitsijana toimi Salla-Mari Kostia, joka toimii eläintenkouluttajan omassa yrityksessään Animal Academy ja on myös töissä eläinklinikkahoitajana kissojen hoitoon erikoistuneella CatVetillä.

Luento jakautui kolmeen eri osioon, joissa käsiteltiin kissan virikkeellistämistä, kouluttamista ja häiriökäyttäytymistä. Luento oli erityisen antoisa sen interaktiivisen luonteen takia: kuuntelijat pystyivät jakamaan omia kokemuksiaan käsiteltäviin aiheisiin liittyen.

img_0008

Ruokakipon kilahdus lienee samalla tavalla universaali kieli niin kissalle kuin ihmisellekin.

Luennon kantava teema oli oppia ymmärtämään paremmin kissan käyttäytymistä.
Yhteisymmärrys onkin paras tapa menestyksekkääseen yhteiselämään ihmisten ja lemmikiksi jalostettujen eläinten välillä. Yksi päivän avainsanoista oli lajityypillinen käyttäytyminen, joka on kissassa tiukasti mukana kulkeva, lähes alkukantainen tarve käyttäytyä. Esimerkkinä metsästäminen, joka kissalle elinehto, sillä se ravinnon hankinnan ohella vapauttaa mielihyvähormoneja kissan aivoissa. Ihmisen tulisi muistaa, että kissan genetiikka on jalostuksesta huolimatta säilynyt vuosisatojen ajan samana, joten omistajan olisi ensisijaisen tärkeää pystyä tarjoamaan kissalle mahdollisuus toteuttaa sen sisäistä tarvetta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Suurin osa käyttäytymishäiriöstä voidaankin todeta johtuvan kissan turhautumisesta, koska se ei voi purkaa näitä tarpeita. Kuten missä tahansa suhteessa, osapuolten välinen viestintä, olipa se sanallista tai kehon kielen kautta kerrottua, on avainasemassa yhteisymmärrykseen.

 

Lajityypillisen käyttäytymisen lisäksi kissan koulutuksen kannalta on hyvä ymmärtää sen motivaatiota. Kissa tekee vain asioita, jotka se kokee kannattavaksi. Tämä auttaa löytämään kissalle sopivat kannusteet ja metodit kouluttamisen tueksi. Positiivinen vahvistaminen, jolloin kissaa palkitaan sen oikeasta käyttäytymismallista, on paljon tehokkaampi koulutustapa kuin esimerkiksi rangaista eläintä, kun se tekee jotain ”väärää” — kissa ei itse ymmärrä tekojaan oikeiksi tai vääräksi, vaan toimii niin kuin se on sille kaikkein kannattavinta. Hyvänä esimerkkinä tästä on, että kissa ei tee tarpeitaan väärään, vaan itselleen suotuisaan paikkaan, joka voi olla ihmiselle häiritsevä paikka.

luka-sink

Eipä tässä kummemmin mikään stressaa, mitä nyt satunnainen paparazzi häiritsemässä kauneusunia.

Häiriökäyttäytymistä käsitellessä olisi erittäin tärkeää selvittää taustalla olevat syyt sen sijaan että hoitaisi vain oireita, koska pelkkien oireiden hoitaminen on ratkaisuna on vain väliaikainen. Kissan terveydentilalliset syyt pitää tarkastaa huolella sekä tutkia elinympäristön sopivuus. Omistajan tulee myös muistaa, että kissat ovat hyvin herkkiä muutoksille. Joskus reaktio uuteen huonekaluun voi yllättää kissan kanssa elävän, koska se harvemmin on omistajalle suureksi koettu asia. Stressi on lyhytaikaisena kissalle hyödyllinen, sillä se auttaa sitä pärjäämään jännittävissä ja vähän ahdistavissa tilanteissa, mutta, kuten myös ihmisten kanssa, pitkäaikainen altistuminen stressille voi muuttaa tilan krooniseksi. Siksi omistajan onkin hyvä pitää silmällä karvaisen kumppaninsa käytöstä ja pistää merkille muutokset käyttäytymisessä.
Kissaluento sai hyvin innokkaan vastaanoton niin osallistujien sekä järjestävän tahon puolesta. Järjestäjänä on pakko mainita, miten sykähdyttävää on todistaa se intohimo, joka pulppuaa, kun yhteisestä asiasta innostuneet ihmiset kokoontuvat jakamaan innostuksensa. (Allekirjoittaneen sydän hypähti erityisesti huomatessaan, että ennen tilaisuuden alkua huone oli täynnä kissavideoita katsovia ja ääneen hihkuvia osallistujia. :D) Tällaisesta tapahtumasta saadulla energialla on hyvä jatkaa kohti syksyä. Suuret kiitokset kaikille osallistujille, erityisesti tapahtumaa koordinoineelle Orifame Oshian Senja Helteelle sekä Salla-Mari Kostialle ja Animal Academylle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s