Ajatuksia joulunajasta

Könkkölän vuosi alkaa taittua loppua kohden. 2016 on ollut tapahtumarikas ja toimintakeskus on ehtinyt näkemään satoja vierailijoita sekä lukuisia tapahtumia, jotka ovat antaneet rikastuttavia ja opettavia kokemuksia myös tilan väelle. Ensi vuosi tulee olemaan erityisen merkittävä, sillä päärakennuksen kunnostus saadaan viimein vauhtiin ja toimintakeskus ottaa näin suuren harppauksen eteenpäin.

Suurelle osalle joulupyhät ovat vuoden loppuhuipentuma tunnelmallisine perinteineen. Joskus joulu voi tuntua silkalta kulutusjuhlalta, jossa onnistumisen määrää mitataan lahjavuoren ympärysmitalla. Entä jos tänä vuonna panostaisikin määrän sijasta laatuun? Jos antaa lahjaksi jotain, jos saaja pystyy saamaan elämyksen, sattuukin antaneeksi sellaista henkistä pääomaa, joka kestää pidempään kuin yksikään muovinen kulutustavara. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa tuoksuva leipomus. Perinteinen piimäkakku niin täyttää vatsan että lämmittää mieltä, sillä itse tehty lahja on aina hitti, puhumattakaan tämän reseptin todetusta idioottivarmuudesta myös aloittelevan leipurin käsissä.

Piimäkakku (alkuperäinen ohje kopioitu Marttojen nettisivuilta)

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl soodaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 dl sulatettua rasvaa
  • 3 dl piimää
  • omavalintainen seos mausteita, esim:
    – 1 tl kanelia, 1 tl neilikkaa, 1 tl inkivääriä, 1 tl pomeranssinkuorta
    tai
    – 1 tl kanelia, ½ neilikkaa, ½ tl maustepippuria
  • halutessasi voit lisätä esim. desin rusinoita tai puolukoita
  1. Sekoita kuivat aineet ja mausta valitsemallasi cocktaililla.
  2. Lisää siirappi, rasva ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
  4. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.
  5. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Piimäkakku on laiskan leipurin ystävä, sillä yhdellä kertaa voi paistaa useamman kappaleen, koska kakun maku vain paranee säilytyksen myötä. Kakku kestää myös pakastamisen, joten se on oiva vierasvara.

 

Ps. Toinen vinkki vitonen laiskalle leipurille: voit ulkoistaa leipomisprosessin kokonaan ja tulla ostamaan kakkuset suoraan Könkkölän tilan väen pöydästä Järjestöjen Joulumyyjäisissä 10.12. Olemme paikalla leipomuksien, käsintehtyjen koristeiden sekä hemmottelutuotteiden kanssa koko lauantain!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s