Könkkölän oppitunteja: hyvinvoinnin tuottaminen eläinten avulla

Aikaisemmissa kirjoituksissa olemme avanneet Green Caren käsitettä, joka selittää hyvin Könkkölän toimintakeskuksen periaatteita ihan jokaisen ymmärrättävissä olevin termein. Kaikki Könkkölässä tehtävät työt tähtäävät hyvinvointiin, niin työn tekijän kuin sen hedelmistä nauttijoidenkin.

elaimen-kohtaaminen

Eläimen kohtaaminen on parhaimmillaan kaikille osapuolille ilahduttava kokemus.

Koska luonto ja eläimet ovat kaikissa muodoissaan iso osa tilaa ja sen toimintaa, on varsin luonnollinen jatkumo, että yksi Könkkölään hyvin soveltuva tutkinnon osa on hyvinvoinnin tuottaminen eläinten avulla. Kyseistä osatutkintoa suorittava opiskelija oppii työskentelemään eläinten kanssa ja hyödyntämään eläinten luontaisia vahvuuksia asiakastilanteissa. Jälleen kerran hyvinvointi on tärkeä osa tässä oppimisprosessissa, sillä on eläinavusteisen toiminnan toteuttajalla on suuri vastuu niin asiakkaan kuin eläimen hyvinvoinnin takaamisesta – eläin tulee nähdä kollegan asemassa, ei vain työvälineenä. Siksi iso osa tutkinnon sisältöä on käytettävän eläinlajin lajityypillisiin tarpeisiin tutustumista ja perushoitotoimenpiteiden ohella taitoa pystyä lukemaan eläimen käyttäytymistä ja sen kykyä toimia eri tilanteissa. Voisikin sanoa, että tärkeä osa tämän tutkinnon sisältöä on oppia toimimaan tulkkina eläimen ja asiakkaan välillä. Eläinten ymmärryksen lisäksi on tärkeä oppia ymmärtämään asiakkaiden tavoitteita, jotta niitä pystytään realisesti yhdessä tavoittelemaan. Aivan samalla tavalla kuin missä tahansa kanssakäymisessä, yhteisen kielen löytäminen tavalla tai toisella on hirvittävän tärkeää. Näin toiminnan ohjaaja pystyy myös takaamaan, että hänellä on valmiudet ohjata asiakasta eläimen kanssa toimimisessa. Tämä on pakollinen vaatimus, jotta pystyy luomaan turvallisen suhten niin eläimen kuin asiakkaan näkökulmasta. Myös kestävän kehityksen eri aspektit ovat hyödyllisiä ohjenuoria toiminnan suunnitteluun. 

Hyvinvoinnin tuottamisessa eläinten avulla nojaa vahvasti myös Green Caren harjoittamisperiaatteisiin, jotka ovat tavoitteellisuus, ammatillisuus sekä yhteisöllisyys. Tutkinnon osan aikana opitaan toimimaan suunnitelmallisesti, jotta mahdollisimman monet aspektit, kuten halutut tavoitteet ja mahdolliset turvallisuusriskit, saadaan katettua. Ammatillisuus näkyy myös suunnitelmallisuuden muodossa, sillä opiskelijan tulee pohtia eläinavusteisen toiminnan toteuttamista yrittäjyyden näkökulmasta, esimerkiksi mahdollisten palvelujen hinnoittelua hahmottelemalla. Yhteisöllisyys on kantava voima, joka auttaa jakamaan onnistumisia ja tietoa eteenpäin. Yhteisöllisyyden näkökulma auttaa muistamaan, että työtä tehdään jotta muutkin osapuolet pääsevät hyötymään sen tuloksista, kuten tässä tapauksessa hyvinvoinnin ja elämän mielekkyyden lisäämisestä. Yhteisö on vahvempi kuin yksinäinen toimija ja tarjoaa turvaa sekä monipuolisia verkostoitumismahdollisuuksia. 

englannin-vierailuKönkkölä on erinomainen esimerkki tällaisesta tavoitteellisesta yhteisötoiminnasta. Kun useampi toimija pyrkii samaan tavoitteeseen, se on myös helpommin tavoitettavissa. Kuten Könkkölän väki useasti toteaa, tilaa ja sen toimintaa rakennetaan, jotta muutkin pääsisivät kokemaan mielekkään tekemisen ilon, niin asiakkaana kuin työntekijänä.

Toivon mukaan opinnoista kertyvää hedelmää päästään myös keräämään pian – näin lopputalven toimistotunteina on käynyt hirvittävä aivosolujen kuhina, jotta Könkkölän tilalle saataisiin toteutettua ensimmäinen toimintakeskuksen tulevaisuudelle kaavailtu isompi projekti, hyvinvointipainoitteinen kotieläinpiha. Tämän projektin pariin palaamme blogissa piakkoin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s