Könkkölän kotieläinpihasta

Könkkölään on rakentumassa hyvinvointiin painottuva eläinpiha, joka tulee avaamaan ovensa kesällä 2017. Kotieläinpihasta suunnitellaan pysyvää osaa tilan toimintaa, mutta ensimmäisen kesän aikana toiminta tulee olemaan hyvin kokeiluluontoista, jotta voimme kehittää kotieläinpihan toimintaa meille ja vierailijoille parhaiten sopivaksi.

IMG_4017

Pihaa suunniteltaessa ollaan otettu huomioon monia eri näkökulmia. Koska tässä tapauksessa kotieläinpihan ympäristön rakentaminen aloitetaan aivan tyhjästä, suunnittelutyötä tehdessä tulimmekin siihen johtopäätökseen, että järkevintä on aloittaa pienesti, jotta voimme taata eläimille mahdollisimman hyvän elämänlaadun ja elinympäristön. Siksi ensimmäisenä toimintavuotenaan Könkkölän kotieläinpihalla tuleekin asustamaan vakituisesti vain parin eri eläinlajin edustajaa, jotka ovat kanoja ja kaneja. Eläimet tullaan kouluttamaan kohtaamaan työntekijät ja vierailijat omilla ehdoillaan, jotta niiden elämänlaatu pysyy hyvänä huolimatta siitä, että he ovat kotieläinpihan vetonauloja. Eläinten hyvinvointi niin henkisesti kuin fyysisestikin on erittäin tärkeä arvo toiminnassamme. Samaista hyvinvointia edistävää toimintaa haluamme tarjota myös siitä kiinnostuneille ihmisille. Haluamme tarjota vierailijoille kokemuksia, joita kaupunkiympäristössä ei välttämättä pystyisi kokemaan, kuten metsäretkiä, jolloin lähdemme yhdessä keräämään villiyrttejä, joilla ruokitaan eläinpihan asukkeja. Näin vierailijat pääsevät osallistumaan eläinten hoitamiseen ja rauhoittumaan luontoon. Konkreettisen työn tekeminen yhdessä ihmisten ja eläinten kanssa on parhaimmillaan erittäin voimauttava kokemus, joka kulkee kokijan mukana pitkään.

Toinen tärkeä näkökulma kotieläinpihaprojektissamme on työ. Vaikka työttömien määrä onkin laskussa Keski-Suomessa, oli alueella siitä huolimatta tammikuun 2017 loppuun mennessä yli 20 000 työtöntä työnhakijaa. Könkkölän tavoitteena on pystyä tarjoamaan IMG_4137mahdollisuuksia tulla tutustumaan luonto- ja eläinalaan ja sitä kautta kenties edistämään tai tukemaan hakijan työllistymistä. Kotieläinpihan toteutus ole poikkea tästä linjasta. Kotieläinpihan tausta-ajatuksena on päästä testaamaan uudenlaista työllistymismallia, jossa voidaan yhdistää työllistyminen, käytännön kautta kouluttautuminen, ja yrittäjämäinen toiminta. Tästä esimerkkinä ovat eläinpihan toiminnasta vastaavat nuoret, jotka alun perin tulivat Könkkölään työkokeiluun ja kuntoutumista tukevaan toimintaan. Tällä hetkellä he ovat päässeet siihen pisteeseen, että suunnittelevat kokonaisvaltaisesti eläinpihan toimintaa sekä opiskelevat samalla itselleen uutta ammattia. Nämä vastuuhenkilöt tulevat myös työllistämään tänä kesänä kotieläinpihalle työntekijöitä. Vastuussa olevien nuorten aikaisemmat kokemukset ovat verrattoman arvokas lisä, sillä he ovat itse päässeet kulkemaan saman tien, jota myös kotieläinpihalle hakeville työttömille työnhakijoille tarjotaan.

 

Olemme aivan hurrrrrjan innoissamme tulevasta kesästä. Koska koko Könkkölä on nykyisellään jatkuvan kehitystyön kohteena, niin odotamme innolla käytännön oppitunteja ja kohtaamisia, joita pääsemme kokemaan kuluvan vuoden aikana. Tervetuloa kokemaan elämyksiä luonnon ja eläinten avulla Könkkölässä kesällä 2017!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s