Hurmaantumassa Harmoonissa

Viime viikon torstaina Könkkölän väki jalkautui Jyväskylän keskustaan, kun meidät kutsuttiin tutustumaan Ravintola Harmooniin. Ja millainen elämys vierailu olikaan!

Riitta Halttunen, joka on toinen osapuoli Ravintola Harmoonia pyörittävästä yrittäjäpariskunnasta, kertoili meille miljööstä ja sen historiasta lämpimän harmooni_kuva2mehuterveisen lämmittäessä vieraita. 1910 rakennettu Halosen Harmoonitehdas on ollut jo yli vuosisadan kiinteä osa Jyväskylän kaupunkimaisemaa. Rakennuksella on kulttuurihistoriallista arvoa, sillä tehdaskäytön ohella se toimi rakentamisestaan lähtien kulttuurikeskuksena, jonka ateljeekodeissa asusti Aapeli Halosen perheen lisäksi useita suomalaisia taiteilijoita sekä kuvanveistäjiä. Harmoonitehtaan suljettua ovensa 1960-luvulla rakennus vaihtoi omistajia ja käyttötarkoitustaan pariin otteeseen — suunnittelipa eräs omistajataho jopa antavansa vanhalle tehtaalle purkutuomion. Talo kuitenkin pelastui, kun Jyväskylän kaupunki osti rakennuksen ja kunnosti sen niin, että se pystyttiin jälleen valjastamaan alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, eli yhteisölliseen käyttöön taiteilijoille ja taiteesta nauttiville. Rakennus nauttiikin näinä päivinä ansaitusta suojelukohteen statuksesta. Vuonna 2013 arvokiinteistön nykyiset omistajat ostivat kohteen tarkoituksenaan ylläpitää rakennushistoriallisesti arvokkaan talon tilaa ja pystyä tarjoamaan elämyksellisiä palvelukokonaisuuksia. Nykyisellään ruokailuelämysten lisäksi talo tarjoaa myös majoitusmahdollisuuden muutaman erilaisen huoneiston muodossa.

Ravintola Harmoonin keittiömestari Juha Lehtonen avasi meille ajatusmaailmaa ravintolan toiminnan takana. Kestävän kehityksen periaatteet sekä perinteiden kunnioittaminen ovat vahvasti läsnä kaikissa näkökulmissa, joiden pohjalta ravintolan toimintaa ja tarjontaa lähdettiin suunnittelemaan. Ravintola harmooni_kuva3pyrkii hankkimaan kaikki mahdolliset raaka-aineet lähiruokana. Keittiömestari mainitsikin lähituottajaverkoston tarjoamien ainesten määrittävän hyvin pitkälti ruokalistojen sisällön, jolloin menun sisältö on takuuvarmasti tuore ja satokauden mukaan päivittyvä. Esimerkiksi villiyrtit ovat oiva hyödyke perinnetietoisessa keittiössä. Tärkeä huomio on myös, että ruokalistat ovat mitoitettu kustannustehokkaaksi mausta tai laadusta tinkimättä. Pitämällä menun tiiviinä pakettina voidaan taata, että käytettävät raaka-aineet käytetään viimeistä piirtoa myöten. Esimerkiksi ylijäävä leipä pystytään hyödyntämään hävikkiruokana yhteistyökumppaneiden, kuten Könkkölän, kanssa. Ravintola panostaa ympäristöystävälliseen toimintaan myös käyttämällä luonnonmukaisia siivoustuotteita.

Ravintolan luoma tunnelma vierailijalle on tärkeä tekijä. Puitteiltaan hulppea ympäristö voisi antaa helposti ennakko-oletuksen, että meno ravintolassa olisi jäykkää ja tuskallisen muodollista, mutta totuus on täysin päinvastainen — myös henkilökunta takaa sen, että ilmapiiri on helposti lähestyttävä ja ennen kaikkea rento. Harmooni on tarkoitettu kaikille ihmisille, joita kiinnostaa historiallinen ympäristö yhdistettynä paikalliseen ja perinteitä kunnioittavaan ruokaan.

 

harmooni_kuva4

 

Olotila vierailun jälkeen oli erityisen innostunut. Innostus ja intohimo asiaan on selkeästi tarttuvaa! Oli ihana huomata, että ravintolan toiminnassa niin samankaltaisia arvoja kuin myös Könkkölän tilalla. Kestävällä tavalla toimiminen on kaikista suurin palvelus koko ihmiskunnalle. Elämykselliset kokemukset innostavat ja lataavat kokijan akkuja ihan kuin huomaamatta — lopputuloksena on kokemus, joka voi kulkea mukana pitkään.

Ajatuksia herätti myös paikan historian samankaltaisuus Könkkölän tilan kanssa. Sekä vanha harmoonitehdas että Könkkölän päärakennus olivat vaarassa unohtua ja tulla jyrätyksi uuden tieltä ennen kuin ne pelastettiin ja palautettiin siihen tarkoitukseen, jossa ne kulta-aikanaan olivat: yhteisöllisiksi ympäristöiksi, jonne voi tulla kokemaan uusia ja rikastuttavia elämyksiä. Tämä luo toivoa siitä, että ihmiset ovat vielä kykeneviä luotaamaan katseensa myös menneisyyteen ja pystyvät poimimaan sieltä tärkeitä ja merkityksellisiä oppitunteja, jotka pätevät vielä tänäkin päivänä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s