Talkoilua kulttuurimaisemassa

Keskiviikkona 17.5. Könkkölässä järjestettiin talkoot yhteistuumin maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio Pro Agrian ja Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Edellä mainitut pyörittävät Kulttuurimaisema näkyväksi / KYNÄ-hanketta, josta saimmekin napattua oivan teeman talkoisiimme. Kyseinen keskiviikon ohjelmalla siis halusimme tarjota talkoolaisille mahdollisuuden tulla oppimaan kulttuurimaisemasta ja sen hoidosta, sillä onhan Könkkölän ympäristö käyttöhistoriansa puolesta mitä parhain esimerkki kulttuuriympäristöstä.

WP_20170517_012

Siellä se pellonpohja on. Jossain siellä.

Perinnebiotoopista ja kulttuurimaiseman merkityksestä

Kulttuurimaiseman hoidossa on tärkeää tutustua termiin perinnebiotooppi, eli puoliperinnemaisema. Perinnebiotooppi on ihmisen toiminnan, kuten maanviljelyn ja laidunnuksen, muovaama lajityyppi, johon on kehittynyt omaleimainen kasvusto ja ympäristö. Perinnebiotyyppi on herkkä ja uhanalainen elinympäristö, joka vaatii aktiivista hoitoa ja ylläpitoa ihmisten toimesta, jotta sen elinvoimaisuus säilyy. Yleisimpiä perinnebiotyyppejä ovat esimerkiksi hakamaat ja metsälaitumet, jotka vaativat muun muassa niittoa ja pensaikon ja puuston raivausta, jotta rehevöityminen saataisiin hidastumaan ja jopa loppumaan. Myös eläimet voivat olla hyödyksi kulttuurimaiseman hoidossa, sillä laidunnus edesauttaa perinnebiotoopin ylläpitämisessä. (Lähde: Ympäristöhallinto)

Miksi perinnebiotoopeista ja kulttuurimaisemasta tulisi kantaa huolta? Kulttuuriympäristö on suoraa seurausta ihmistä ja heidän kulttuurinsa muovaavasta vaikutuksesta. Voisikin sanoa, että samasta syystä meillä on suuri vastuu pitää huolta näistä herkistä ympäristöistä, jotka ovat vuosisatojen aikana syntyneet. Myös se fakta, että noin 90% perinnebiotoopeista luetaan uhanalaiseksi, tarkoittaa sitä, että ympäristössä elävät eliöstöt ovat myös vaarassa kadota. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on tärkeää kasveille, eläimille kuin meille ihmisillekin. Kulttuuriympäristömme on yhteiskunnalle tärkeä peili, sillä siitä pystymme suoraan näkemään mistä olemme tulleet ja ehkä sitä kautta heijastamaan, minne olemme mahdollisesti matkalla.

risuaeta

Nykyisin puutarhaa reunustaa oman maan antimista tehty risuaita. 

Talkoiden kulusta

Talkoopäivän kevyet mutta vilvoittavat sadekuurot eivät varsinaisesti antaneet mahdollisuutta pullistella paidattomana, mutta työskentely sujui toisaalta kuin tanssi, kun lämpötila pysyi miellyttävän viileänä.

Talkooaskareita oli monta sorttia. Yhtenä selkeänä tavoitteena oli saada saunan vieressä olevan kodan takana olevan alueen raivaus alulle. Kuten suuri osa Könkkölän tiluksista, kyseinen alue on ollut aikaisemmin käytössä laidunpohjana, mutta vuosikymmenten käyttämättömyys on saanut aikaan pahan rehevöitymisen ja alueen vetistymisen. Siksi ohjelmassa oli muun muassa pajukoiden ja rannetta ohuempien puiden harvennusta, jotta maapohja saisi kesän aikana nähdä enemmän päivänvaloa. Näin sitä saadaan kuivatettua ja köyhdytettyä, jotta ravinnepitoisuus laskisi.

Lisäksi tavoitteena oli saada siistittyä Könkkölän ympäristöä pihatöillä. Aluetta haravoitiin, jotta kesän laidun pääsisi kasvamaan kunnolla, ja metsätyöporukan kaatamia puita siistittiin ja vietiin pilkkomispaikalle, jotta liiteriä päästään jälleen täyttämään talven tarpeita varten. Erityisesti huomiota kiinnitettiin siihen, että pihatöistä ja pensaiden harventamisesta syntynyt jäte vietiin kompostiin, että maaperään ei jää ylimääräisiä, sen kasvutasapainoa epätasapainottavia ravinteita. Ei pidä myöskään unohtaa talkooväkeä palkinnutta kahvilatiimiä, joka taikoi työväelle kahvit sekä makoisat piirakat — työn ja huvin välisestä tasapainosta pitää myös muistaa huolehtia samalla tavalla kuin ympäristöstämme.

torttua

Ai että maistuiko?

Könkkölän väki kiittää sydämestään niin KYNÄ-hankkeen järjestäjiä kuin talkoisiin osallistuneita! Tällaisia iltapäiviä toivotaan vielä tulevaksi monen monta lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s