Luonto mahdollistaa toimintaa

Opiskelen toimintaterapeutiksi, ja olin harjoittelussa Könkkölässä kesän 2019. Olen päässyt mukaan monenlaiseen hommaan. Erityisen mielenkiintoista minulle on ollut oppia siitä, miten Könkkölässä hyödynnetään luontoa toiminnan mahdollistamiseen.
Toimintaterapeutteja kiinnostaa, mitkä asiat vaikuttavat ihmisen toimintaan. Mikä onnistuu, mikä ei, ja mikä onnistumiseen vaikuttaa? Yksi toimintaterapiassa käytettyjä malleja, jonka avulla toiminnallisuutta voidaan hahmottaa, on nimeltään Inhimillisen toiminnan malli.

IMG_20180528_141746
Tämän mallin mukaan ihmisen toimintaan vaikuttavat hänen kykyjensä lisäksi tahto, tottumus ja ympäristö. Näiden kaikkien on oltava tasapainossa, jotta toiminta, esimerkiksi työssä käyminen, onnistuu.
Inhimillisen toiminnan mallissa tärkeitä ovat myös ihmisen roolit. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi roolia työntekijänä, ystävänä tai opiskelijana. Kuntouttava työtoiminta tarjoaa mahdollisuuden ottaa itselleen uudenlaisia rooleja yhteisön jäsenenä. Uudessa ympäristössä ja porukassa voi löytää itsestään uusia puolia.

IMG_6487
Mallissa korostetaan ihmisen tapojen ja motivaation merkitystä toiminnan onnistumiselle. Tekemisen on oltava riittävän mielenkiintoista ja haastavaa, jotta siihen on helppo sitoutua. Ja vaikka homma olisi itselle sopivaa, uudessa tilanteessa toimiminen voi silti olla rankkaa. Joskus omat tottumukset ovat pajan alkaessa sellaiset, että ne hankaloittavat toimintaan osallistumista. Ehkä pajalainen ei ole tottunut heräämään aikaisin tai siitä on kauan, kun hän on viimeksi toiminut ryhmän osana.
Omien tapojen ja roolien tarkasteleminen ja muuttaminen on työlästä ja vie voimia. Silloin on erityisen tärkeää, että muut toimintaan vaikuttavat osa-alueet ovat kunnossa, eivätkä vaikeuta tekemistä entisestään. Ympäristön on oltava toimintaan sopiva.
Könkkölän työpajoilla ympäristö onkin tärkeässä osassa. Työpajat hyödyntävät luontoa ja toiminta tapahtuu mahdollisuuksien mukaan ulkona. Luonnossa tekeminen tutkitusti elvyttää ja virkistää. Luonto aktivoi kaikkia aisteja, eikä luonnossa toimiminen väsytä samalla tavalla kuin esimerkiksi toimistossa työskentely.

IMG_20180808_110340
Myös sosiaalinen ympäristö on tärkeä ottaa huomioon. Könkkölä on pieni ja leppoisa yhteisö, jossa ihmiset kohtaavat toisiaan luontevasti. Täällä pääsee syntymään kiireettömiä keskusteluja pajalaisten ja ohjaajien kesken. Myös luonto luo henkistä ja fyysistä väljyyttä; oman tilan ottaminen onnistuu tarvittaessa. Keskusteluja voi käydä luontopolulla kävellen, ja laiturin nokassa istuessa ajatuksille on tilaa.

Aleksi Eskola, toimintaterapeuttiopiskelija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s