Elämyksiä Könkkölässä

Olemme kaksi yhteisöpedagogiopiskelijaa Lounais-Suomesta. Valitsimme kesäopinnoiksi Green Care luonnonvara-alan mahdollisuutena-kurssin, koska luonto on meille molemmille sydäntä lähellä. Yhtenä kurssin tehtävänä oli tutustua johonkin Green Care-toimijaan. Päätimme yhdistää tutustumisen ja kesälomareissun ja suunnata tutustumaan johonkin mielenkiintoiseen paikkaan. Otimme yhteyttä moniin paikkoihin, mutta suurin osa ei vastannut sähköposteihimme lainkaan. Könkkölästä vt. Toiminnanjohtaja Marjut Rautiainen vastasi ja kutsui meidät tutustumaan Könkkölän toimintakeskukseen. Sovimme, että olemme kahtena päivänä apukäsinä lasten elämysleirillä. Kutsuun sisältyi majoitus rantasaunalla, aamupala ja vieläpä lounaskin tarjottiin. Tästä kutsusta innostuneena lähdimme kohti Jyväskylää. Matkaan lähdimme Uudestakaupungista ja Vehmaalta.

Saavuimme Jyväskylään tiistai-iltapäivällä kauniissa auringon paisteessa kylpevään Könkkölään. Könkkölä sijaitsee aivan Jyväskylän keskustan kupeessa osoitteessa Vesangantie 37, Jyväskylä. Paikan päällä meitä odotti vt.toiminnanjohtaja Marjut Rautiainen, joka otti meidät lämpimästi vastaan. Marjut kertoi meille Könkkölästä ja sen toiminnasta. Tapasimme myös leirin ohjaajat Terhin ja Samin, jotka kertoivat leirinohjelmasta. Marjut kertoi myös hieman omasta urapolustaan, mikä olikin mielenkiintoista kuultavaa. Aikamoinen toiminnan nainen ja innostava urapolku.

Marjut opasti meidät rantasaunalle ja kertoi, että paikalla ei ole ketään muuta. Olimme lumoutuneita paikan kauneudesta ja kiitollisia saamastamme luottamuksesta. Saimme myös luvan saunoa vastikään kunnostetussa hirsisaunassa sen jälkeen, kun Jyväskylän kaupungin työntekijöiden naisten saunavuoro on päättynyt. Koska kumpikaan emme olleet koskaan käyneet Jyväskylässä, kävimme tutustumassa kaupunkiin. Kaupunkikierroksen jälkeen kävimme kiertämässä hienon Lumopolun. Luonnossa samoilun jälkeen olikin jo saunomisen aika. Sauna oli hieno ja löylyt leppoisia ja järven lämpöinen vesi helli iltauimareita. Aurinko alkoi painua mailleen ja järvimaisema oli taianomaisen rauhoittava.

Lasten ja nuorten elämysleiri 13.-17.7.2020

Aamulla olimme reippaina sovitusti heti kahdeksan aikaan päärakennuksella ottamassa vastaan ensimmäisiä leiriläisiä Terhin ja Samin kanssa.

Leirille osallistui 7-12-vuotiaita lapsia yhteensä 14. Leiri oli päivätoimintaa ja kesti maanantaista perjantaihin. Toiminta tapahtui ulkona pihapiirissä lapset jaettuna kahteen eri ryhmään. Ruokailut tapahtuivat sisätiloissa, jossa istumapaikat oli laitettu Koronarajoitusten mukaisesti. Ulkona ryhmissä mm. maalattiin ruukkuja, joihin kylvettiin herneitä, pelattiin ja leikittiin, rakennettiin majoja, vuoltiin makkaratikkuja, uitiin, rapsuteltiin lampaita, leikittiin koiran kanssa, siliteltiin kaneja ja ruokittiin kanoja. Ohjattua toimintaa oli sopivasti ja myös vapaata leikkiä ohjaajien valvovien silmien alla.

Saimme osallistua leirillä kaikkeen toimintaan ohjaajien apuna. Maalasimme viimeisenä iltana myös kiviä, jotka piilotimme pihapiiriin. Seuraavana päivänä lapset etsivät ne vihjeiden avulla ja saivat ottaa löytämänsä kiven joko muistoksi kotiin, tai piilottaa sen muiden iloksi uudelleen löydettäväksi. Idean toimme mukanamme kotiseudultamme, jossa Korona-ajan piristyksenä maalattuja kiviä on piiloteltu ympäri kaupunkia ja lenkkipolkuja.

Tutustuminen Könkkölään oli hieno ja inspiroiva kokemus. Könkkölä osoittautui juuri sellaiseksi monipuoliseksi luontolähtöiseksi toimintakeskukseksi, jossa toivoisimme tulevaisuudessa työskentelevämme. Meidän molempien tulevaisuuden suunnitelmat saivatkin taas lisää ideoita ja varmuutta siitä mitä haluamme tehdä. Luonto, eläimet ja Green Caren toiminta-ajatus tulee olemaan varmasti osana unelmien työelämää.

Könkkölässä oli ihanan leppoisa ja rento tekemisen meininki ja miljöö mitä kaunein. Sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella on toiminnan kannalta tärkeää. Komea hirsinen päärakennus ja molemmat saunat, kaunis järvimaisema, luonnon läheisyys sekä pihapiirin eläimet ja kaikki niiden mahdollistama toiminta tekee Könkkölästä kokonaisuudessaan monipuolisen paikan. Könkkölän pihapiirissä ja Köhniöjärven rannalla kulkiessa ei olisi uskonut, että Jyväskylän keskustaan oli vain muutaman minuutin matka.

Henkilökunta otti meidät lämpimästi vastaan ja jokainen vaikutti tekevän juuri omalaistaan työtä. Paikan henki oli erittäin positiivinen ja toiminta hienosti suunniteltua sekä toteutettua. Ehdottomasti voin suositella tutustumaan paikanpäälle minkälainen paikka Könkkölä on. Enkä laisinkaan tiedä mahtoiko vierailumme jäädä ainoaksi laatuaan.

-Mirkka & Mervi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s