Liiteri Projekti

Projekti Liiteri alkoi maaliskuussa armottomalla suunnittelulla ja ideoinnilla. Pitkällisen ähellyksen tuloksena saimme ruutupaperille tuherretut rakennepiirustukset.

liiteri 8

Varsinainen rakentaminen alkoi huhtikuussa, kun rupesimme kaivamaan perustuskuoppaa liiterille osoitettuun paikkaan, joka osoittautuikin aikamoiseksi suoksi.

liiteri 1

Räntäsateita uhmaten, hikeä ja selkälihaksia säästelemättä saimme kuin saimmekin kaivettua liejuiseen turpeeseen montun, jonka pohjalta löytyi tukevaa kalliota. Kun vielä saimme ojitettua kaivantomme, homma alkoi näyttää jo paremmalta.

liiteri 2

Seuraava edistyminen tapahtui, kun AlTek ystävällisesti toimitti meille sepelikuorman, jolla täytimme kuoppamme.

liiteri 3

Kesän tehdessä tuloaan, muut työt alkoivat vaatia huomiota, joten liiteri sai jäädä hetkeksi hautumaan. Heinäkuun koittaessa ryhdyimme jatkamaan rakentamista raahaamalla betonijärkäleitä liiterin perustukseksi.

liiteri 4

Hierottuamme järkäleet paikoilleen, pääsimmekin opettelemaan hirsirakentamisen alkeita. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen, päätimmekin rakentaa liiterin kokonaan rangoista ja keloista, joita olimme keväänmittaa Könkkölään haalineet. Tekijöiden kokemattomuudesta ja osin puutteellisista työkaluista huolimatta, liiterin pohjakehikon nurkka salvokset onnistuivat (ainakin tekijöiden mielestä) oikein hyvin.

liiteri 5

Seuraava etappi olikin sitten sivuseinien rakentaminen ja pystytys.Teimme molemmat seinät maassa valmiiksi, josta ne joukkovoimin nostettiin pohjakehikon päälle, johon ne sitten naulattiin ja laudan pätkillä tuettiin.

liiteri 6

Liiterin kohotessa kohti korkeuksia ja saadessa vähitellen muotoa, piirustuksiin tuli hieman muutoksia. Lisäsimme seiniin erittäin tyylikkään ja nerokkaan ristikkorakenteen(öhöm!), jonka kappaleiden mitoittaminen ja kulmien sahaaminen tuottikin hieman tuskaa. Paria pieleen mennyttä mittausta ja sahausta lukuun ottamatta ristikon teko sujui oikein mallikkaasti ja se tukevoitti liiterin runkoa huomattavasti.

liiteri 7

 

Nyt, elokuun puolivälin lähestyessä, liiteri seisoo tukevasti pystyssä ja odottaa kurkihirttä ja kattorakenteita. Jatkoa seuraa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s