Oppisopimus Könkkölässä 101

Oppisopimuskoulutus on helppo ja tehokas tapa hankkia lisää ammattiosaamista tai opiskella kokonaan uuden alan salat. Könkkölässä aloitti kolme oppisopimusopiskelijaa syyskuussa 2016, mikä on varsin jännittävä vaihe myös toimintakeskuksen historiassa — tämä on jo toinen kerta kun Könkkölää sovelletaan myös tietotaidon hankkimiseen osatutkinnon suorittamisessa.

Könkkölän työ- ja toimintaympäristö on tunnistettu PAIKKO-mallin mukaisesti oppimisympäristöksi, jossa voi oppia uusia asioita esim. luonto- ja ympäristöalalta kuin nuoriso- ja vapaa-ajanalaltakin. (http://www.kyt.fi/index.php/paikko-r/paikko-osaamistodistus)

Lyhyesti oppisopimuksesta

Oppisopimus perustuu neljän eri osapuolen (oppisopimusopiskelijan, työnantajan, oppilaitoksen ja oppisopimuskeskuksen) sopimaan yhteistyöhön. Oppisopimus opsop_blogikuvasuoritetaan aina työsuhteessa, jotka ovat tällä hetkellä suoritettavien osatutkintojen kanssa kestoltaan 5-6 kuukautta. Opintoihin sisältyvä ammattitaito hankitaan omassa työssä ja lähiopinnot auttavat syventämään osaamista. Vaadittavat tietopuoliset opinnot suoritetaan ennalta sovitussa oppilaitoksessa lähiopiskeluna, verkko-opiskeluna ja/tai opintotehtävillä — esimerkkinä Könkkölässä suoritettavat tutkinnot, jotka toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen opiston ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston kanssa. Opintojen sisältö ja suoritustapa voidaan kuitenkin muokata suorittajan ja työpaikan tarpeiden mukaisesti, ja siksi oppisopimus kuuluu laatia työnantajaa ja opiskelijaa kuunnellen. Hankittu osaaminen näytetään tutkintotilaisuudessa. Tärkeä osapuoli oppisopimuksen suorittamisessa on myös oppisopimuskeskus, joka suunnittelee oppisopimukset yhteistyössä muiden osallistuvien osapuolien kanssa ja huolehtii yhteistyön sujuvuudesta opiskelijan, työpaikan ja oppilaitoksen välillä.

Oppisopimusopiskelijan suusta

”Tällä hetkellä meitä on kolme opiskelijaa, jotka suorittavat osatutkintoja kolmesta eri kokonaisuudesta: nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen, luonto- ja ympäristöalan sekä maatalousalan perustutkinnosta. Opinnot liittyvät mm. ohjaukseen, hyvinvoinnin tuottamiseen eläinten avulla ja eläinten hoitamisen perusteisiin perehtymiseen. Nämä kaikki tehtävät liittyvät olennaisesti myös Könkkölän vihreisiin ja yhteisöllisiin toimintaperiaatteisiin. Nämä alat nousivat hyvin selkeinä vaihtoehtoina esiin myös meidän aikaisemmissa hommissa, mitä tilalla olimme tekemässä, ja niillä itsensä työllistäminen tulevaisuudessa yksi iso päämäärä.

”Oppisopimusta on nyt suoritettu reilusti päälle kuukausi ja muutoksen on kyllä huomannut. Me kaikki kolme nykyistä opiskelijaa olemme olleet aikaisemmin Könkkölässä joko työvalmennuksessa, kuntouttavassa työtoiminnassa tai jo palkkatuella töissä, joten kaikilla työnkuva on enemmän tai vähemmän muuttunut. Tekemiseen on tullut myös opsop_blogikuva2ihan oppimisen aspekti, kun kaikkeen toimintaan tulisi heijastella ja soveltaa erilaisia teoriapohjia. Onneksi meillä kaikilla on opiskelemistamme aloista jo jonkin verran käytännön kokemusta pajalla olo ajalta, jota olemme pystyneet hyväksilukemaan PAIKKO -osaamistodistuksilla. Olemme huomanneet, että oppisopimus on selkeästi tekevän ihmisen vaihtoehto: oppiminen on paljon mieluisampaa, kun ei joudu vain pänttäämään koulun penkillä.

”Työsuhteessa oleminen on myös hurjan palkitseva tunne! Tulee usein päivittäin sellainen tunne, että ei voi olla kuin kiitollinen, kun tällainen mahdollisuus on meille tarjoutunut. Vastuu on kasvanut aikaisempaan työnkuvaan verrattuna, mutta eikös se joskus mene niin, että syödessä nälkä vain kasvaa?

”Könkkölä on työ- ja opiskeluympäristönä sopivan haastava, koska myös sen kehitystyö on vielä vaiheessa. Tämä antaa meille oppisopimusopiskelijoille paljon ajatuksen aihetta, sillä mekin voimme ajatushautomollamme antaa ideoita tulevaan toimintaan. Siinä missä tiloissa voi olla puutetta, niin Könkkölässä toimivat ihmiset ja heidän luomansa lämmin ilmapiiri korvaavat tuhatkertaisesti. Kaikkien päämäärä, eli Könkkölän tilan avaaminen muulle yleisölle Green Care -toimintakeskuksena, näkyy päämäärätietoisuutena, joka inspiroi myös itseä joka päiväisessä työssä. Isompi kokonaisuus on aina hyvä muistaa, jos (ja kun) pienten yksityiskohtien näpertäminen turhauttaa.”

Kirjoittanut: Luonto- ja ympäristöalan oppisopimusopiskelija Mia Hartikainen

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s